PARHAAT VINKIT JOULUKINKUN VALINTAAN JA VALMISTAMISEEN!

Olemme laatineet sinulle muistilistan, jolla onnistut varmasti valmistamaan mehukkaan kinkun. 

 

joulukinkun valinta.jpg

1. Joulukinkun valinta
Voit valita joko potkallisen tai potkattoman luomu- tai viljaporsaan kinkun. 
Potkallisella kinkulla luot kivan perinteisentunnelman ja  siihen on hauska tehdä klassisia potkakoristeita.
Käytä koristeluun leivinpaperia sekä foliota.

2. Kinkkupussin käyttö
Käyttämällä kinkkupussia, kinkku kypsyy tasaisesti jaa lopputulos on mehukas. Vältät rasvaroiskeet, uuni pysyy puhtaana. Lisäksi saat talteen maukkaan kinkun liemen, josta voit valmstaa herkullisen kastikeen. Valitse kinkkupussi kinkun koon mukaan. Saatavilla on LOOK-kinkkupusseja, joiden koko on 45x55cm ja LOOK-jättikinkkupusseja, joiden koko on 60x55cm. 

Katso video kinkkupussin käytöstä: 

 

3. Kinkun valmistus
Hanki pakastekinkku ajoissa, sillä sen sulatus vie aikaa. Mehukkain kinkku saadaan, kun se sulatetaan tasaisesti ja hitaasti. Näin kinkun maku paranee ja suolaus tasaantuu. Sulata pakastekinkku omassa pakkauksessaan kylmässä, esim. jääkaapissa.

Pieni, 2-3 kilon kinkku sulaa jääkaappilämpötilassa 1-2 vuorokaudessa, keskikokoinen 3-6 kilon kinkku 2-3 vuorokaudessa ja iso 8-12 kilon kinkku 3-5 vuorokaudessa. Potkallisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin potkattoman.

Pieni kinkku mahtuu usein jääkaappiin sulamaan, mutta iso kinkku vaatii jo enemmän tilaa.
Kotioloissa kinkun voi sulattaa myös ulkona esimerkiksi parvekkeella, jos ulkolämpötila on noin +6 astetta.

Reseptit: 
Perinteinen joulukinkku
Potkallinen joulukinkku

 

4. Kinkkupussin käyttöohje uunissa:
Aseta pussi kinkkuineen korkealaitaiseen uuniastiaan ja astia uunin keskiosaan. Paistopussi ei saa koskettaa uunin seiniä tai vastuksia. 
Kun kinkku on kypsynyt, avaa pussi varovasti ja poista kinkku varovasti. Pidä pussi kokoajan korkealaitaisen uuniastian päällä ja älä nosta pussia suoraan ilmaan ilman uuniastiaa, jotta pussin saumoihin ei kohdistu liikaa painetta. 
Liiallinen paine voi aiheuttaa pussin halkeamisen. Varo kuumaa höyryä pussia avatessasi. Valmista liemestä herkullinen kastike. 

5. Miten kypsennetään täydellinen kinkku?
Tuoresuolatun kinkun valmistaminen alkaa vasta tästä. Kypsennys ja muu käsittely ei poikkea pakastetun ja tuoresuolatun välillä.

Ennen paistamista kinkku otetaan huoneenlämpöön. Kinkun sopiva sisälämpötila kypsennyksen alkaessa on noin 10 astetta.
Sisälämpötilan kannattaa varmistaa vielä kinkkuun painetusta paistomittarista ennen kinkun laittamista uuniin.

Mikäli olet myös epävarma uunin asteiden paikkaansa pitävyydestä, niin katso ensin kinkun paistomittarilla todellinen lämpötila.
Paistamisen jälkeen kinkun pitää antaa rauhassa levätä min 1 h, jonka jälkeen tehdään halutessa kuorrutus.

Kypsennä kinkku uunissa 100 asteessa, kunnes haluamasi kypsyysaste on saavutettu. Joulukinkun koosta ja muodosta riippuen,
kinkku voi valmistua hieman eri aikoihin. Joulukinkun sisälämpötilan tulee olla 74-78 astetta, jotta se on kypsä.

Jos tavoitteenasi on ylikypsä joulukinkku, pitää sisälämpötilan olla 83 astetta tai jopa vähän yli. Varo kuitenkin, ettei kinkusta tule liian kuiva. Kinkun sisälämpötila nousee vielä vähän sen jälkeen kun otat sen uunista. 

 6. Kinkun kuorruttaminen
1. Leikkaa kinkusta pois kamara, mutta jätä vähän rasvaa pinnalle. Kuivaa kinkun
pinta Eskimo-kuituliinalla, niin kuorrutus tarttuu paremmin.

2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Sekoita yhteen 1 muna, 100g sinappia ja 1 tl
sokeria ja levitä seos tasaisesti kinkun pintaan.

3. Siivilöi pinnalle korppujauhoa ja taputtele sitä kinkun sinappipintaan. Kuorruta
uunissa 10 minuuttia tai kunnes kuorrutus on hyvän värinen. Vahdi ja varo polttamasta.
Pintaa voi koristella mausteneilikoilla.

7. Kinkun säilyttäminen
Kinkkua pitää aina säilyttää jääkaapissa ja se säilyy siellä 3-4 päivää. Ota kinkku tarjolle aina juuri ennen ruokailua ja laita heti takaisin kylmään ruokailun jälkeen. Kinkkua tulee aina suojata huolellisesti, siihen paras tapa on uusi puhdas Look kinkkupussi.

Jos valmistat tuoresuolattua kinkkua, niin tähteeksi jäävän kinkkua voi pakastaa. Leikkaa kuitenkin noin 500g paloihin, jotta ne jäätyvät nopeasti ja toisaalta niitä myös tulee käytettyä. Pakastettua kinkkua ei kannata uudelleen pakastaa.
Tähdepaloista voi tehdä maukkaita piiraita, täyteläistä hernekeittoa, pizzaa ja erilaisia laatikkoruokia.

 

8. Kinkkupussissa valmistuu myös muut joulun herkut - katso reseptit ja vinkit

Mikäli haluat vaihtoehtoja perinteiselle joulukinkulle, niin voitte ostaa possun niskaa, lampaan paistia, poron sisäpaistia tai vaikka hauduttaa syksyn kasviksia vegepöytään. Jokaisen valmistamiseen sopii Eskimo-tuotteet ja Look-paistopussit. 


Katso reseptit täältä ja vinkit täältä. 

Osallistu joulukilpailuun ja kerro miten sinä valmistat Look-pussissa jouluna.
Voit voittaa Eskimon tuotekasseja sekä Kitchen Aid -monitoimikoneen. 

Osta Look-paistopussit Eskimon verkkokaupasta tai vähittäiskaupoista!