Jouluinen juureslaatikko ohralla

4:lle
Valmistusaika 1,5 tuntia

300 g lanttua
400 g palsternakkaa
300 g selleriä
1 tl suolaa
2 dl ohran helmiä
1 dl kuohukermaa
1 kananmuna
ripaus muskottipähkinää
0,5 tl suolaa
2 rkl vaahterasiirappia
200 g porkkanaa

Pinnalle
1 rkl voita nokareina
0,5 dl pähkinöitä rouheena
1 rkl vaahterasiirappia

lisäksi LOOK-uunipussi

Kuori ja kuutioi lantut, palsternakat ja selleri. Hauduta suolalla maustetut juureskuutiot paistopussissa uunissa 160 asteessa noin 45 minuuttia tai keitä juurekset kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.

Ota keitinvesi talteen ja kypsennä ohran helmet juuresten keitinliemessä tai suolalla maustetussa vedessä. Soseuta juurekset sauvasekoittimella kerman kanssa, lisää soseeseen kananmuna.

Lisää keitetyt ohranhelmet soseen joukkoon. Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja vaahterasiirapilla. Kuori porkkanat ja tee porkkanoista lastuja mandoliinilla tai kuorimaveitsellä.

Voitele noin 1,5 litran uunivuoka ja kaada 1/3 osa soseesta vuokaan ja lisää porkkanasiivuja. Toista kahteen kertaan ja asettele vuoan pinnalle porkkanalastut kauniiksi kuvioksi. Lisää muutama nokare voita pinnalle. Laita juuresvuoka paistopussiin, leikkaa yksi kulma auki pussista ja paista juureslaatikkoa 160-asteisessa uunissa noin 1h ja anna vuoan vetäytyä. Ripottele pinnalle rouhittua pähkinää ja vaahterasiirappia.